Богдан Теофанидис ще е новият изпълнителен директор на Български пощи“. Това каза

...
Богдан Теофанидис ще е новият изпълнителен директор на Български пощи“. Това каза
Коментари Харесай

Кадрови промени по върховете на Български пощи

Богдан Теофанидис ще е новият изпълнителен шеф на  " Български пощи “. Това сподели вицепремиерът Калина Константинова пред БНТ.

Вчера тя разгласи, че е поискала оставката на досегашното управление на пощите. 

В Съвета на шефовете ще са Лъчезар Арсов, Надежда Алексиева, Виктор Фачев, Виктор Караджов.

Константинова дефинира новият екип като извънредно упорит, млад, с богат интернационален опит. Те встъпват в служба за три месеца до осъществяване на конкурс. 

Извънреден съвет по киберсигурност привиква на следващия ден министърът на електронното управление Божидар Божанов. На него ще се разискват ограничения за бързо обезпечаване на отбраната на държавните институции. Това разгласи пред NOVA самият Божанов. По думите му хакерската атака против " Български пощи " има връзка с войната в Украйна. 

" В " Български пощи " равнището на киберсигурност е отчайващо.  Причините са няколко - недофинансиране, липса на управнически потенциал, липса на антивирусни стратегии на сървърите и това, че някои пароли на админите са налични в цялата мрежа. Това са неприемливи неточности. Приветствам решението на вицепремиера Константинова да изиска оставките на управлението ", разяснява министърът на електронното ръководство.

Според него не е ясно дали при офанзивата срещу  " Български пощи " става въпрос за съветска офанзива.

" Нивото на сигурност в пощите не разрешава добиване на задоволително информация, с цел да потвърдим тази догадка. Информацията, която имаме обаче, сочи натам. Често хакерски групи работят по лична самодейност до даден миг, в който някой ги наеме. Никога не знаеш какъв брой души стоят от другата страна и от кое място са. Ако забележим един IP адрес от Китай и Америка зад него може да стои съветски хакер или противоположното съветско IP, а зад него да е севернокорейски хакер ", изясни Божанов. И добави, че още няколко институции са били обект на хакерска офанзива.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР